Termesztik és fel is dolgozzák a gyümölcsöt Kerkateskándon

Tartalomhoz ugrás

Termesztik és fel is dolgozzák a gyümölcsöt Kerkateskándon

...:::Kerkateskánd község honlapja:::...
Közzététel szerző: Korosa Titanilla itt Zaol.hu · 24 November 2020
Továbbra is a gyümölcstermesztésre alapozva, hét fő foglalkoztatásával kapcsolódik be a Start-munkaprogramba a falu, ahol készül már a gyümölcsfeldolgozó is.

– Más forrás híján a program keretében készül a feldolgozó – részletezte Zsálek Ferenc polgármester. – Évente mintegy hárommillió forint áll rendelkezésünkre a célra, az alapanyagokat megvásároltuk, munkaerő is van az építkezéshez, a szakiparos költségeit pedig önkormányzati forrásból fizetjük. A vírushelyzet miatt lelassult a kivitelezés, de azért haladunk a munkával. Már elkészült a régi tűzoltószertár bővítése, itt kap helyet a gyümölcsfeldolgozó az aszalóval és egyéb berendezésekkel.
A Start-munkaprogram keretében egy hektáron gondoznak gyümölcsfákat, az állományt idén 150 szilva- és kajszibarackfával bővítették. A néhány éve üzembe helyezett hűtőkonténer is használatban van, a falubeliek közül többen ott helyeztek el télire almát.
– Szintén a Start-programban elkészült a közösségi kiszolgálótér a kultúrháznál, illetve saját forrásból a kemence, aminek a beüzemelését végezzük a napokban – folytatta Zsálek Ferenc. – A közösségi, illetve kultúrház energetikai korszerűsítésére is pályáztunk itt, több hiánypótlást kiírtak, ezeket beadtuk. Ha minden rendben lesz, akkor a modernizálás keretében villanykazánt építünk be a fűtéshez és napelempark létesül az épület mellett.


/Zsálek Ferenc a kultúrháznál a napokban beüzemelt közösségi kemencét mutatja Fotó: Korosa Titanilla/

Az elmúlt időszakban elvégezték a hegyre vezető út kövezését, a régi temetőben pedig térköveztek és befedtek egy területet, ahol temetési szertartások tarthatók meg.
– A tótfalusi temetőben van ravatalozó, bár felújításra szorul és elég kicsi, szükség lenne egy esőbeállóra az épület előtt – magyarázta a polgármester. – A bővítésre beadott pályázatunk nem nyert, viszont elhelyeztünk egy fából készült kiülőt a pihenőhelyre. Nyertünk a Magyar Falu Programban az elhagyott ingatlanok rendbe tételére 5 millió forintot, és megvásároltuk a régi szeszfőzde épületét, amit lebontunk, kitakarítjuk a területet és közparkot alakítunk ki padokkal, sütögetőhellyel, sportpályával. Több kisgyerekes család is költözött a falu ezen részére, úgy gondoljuk, használatban lesz majd a park.
Szépítik a falut: új virágládákat, információs és utcanév táblákat helyeztek ki. Szociális tüzelőt is oszt az önkormányzat, amely 20 köbméter fához jutott. A vírushelyzet miatt pedig rendszeresen fertőtlenítik a köztereket, buszmegállókat.


Vissza a tartalomhoz