Községről - ...:::Kerkateskánd község honlapja:::...

Tartalomhoz ugrás

Községről

Településünk történetéből:
Kerkateskánd 1934-ben két falu, Kerkateskánd és Kerkatótfalu egyesítésével jött létre. Az első írásos említés Kerkateskándról 1271-ből, Kerkatótfaluról 1322-ből származik.
A településnek több főúri birtokosa is volt. A török hódoltság időszakában mindkét falu elnéptelenedett, majd az 1700-as évek elején újra benépesült. 1935-re pedig elérte eddigi legmagasabb lakosságszámát, ami 465 fő volt.
Kerkateskánd Lentitől 8 km-re délkeletre található, a megye Szlovéniához közeli, dél-nyugati részében. A falu a Kerka völgyében fekszik, határát Időnként az árvíz elönti. A megyének ez a része az Ős-Mura hajdani hordalékkúpján helyezkedik el. A Nyugat-magyarországi - peremvidék nagytájhoz, a Zalai dombvidék középtájhoz tartozik. Ezen belül a Kerka–vidék kistájhoz sorolható. A Lenti medence a Nyugat-Zalai –dombság legnagyobb szerkezeti süllyedése. A medencétől délre a Tenke-hegy északnyugat felé megbillent röge található, mely a Lenti medence és a Dráva-Mura árok között terül el. A Kerka-vidék legmagasabb pontja a Lendvai-hegyben található Nagy-Tenke rögje (332 m), a legalacsonyabb tengerszint feletti magasság a kistáj déli végpontján, a Kerka völgyében mérhető (152 m). A község szőlőit ezen hegység keleti lejtőin művelik. A dombok között a Kerka folyó teraszos völgye mélyül. A terület a Mura vízgyűjtőjéhez tartozik, a Kerka a Csertával együtt gyűjti össze a táj vizeit.

Irányítószáma: 8879
Területe: 8,94 km²
Népessége: 177 fő
Vissza a tartalomhoz